úterý 18. listopadu 2014

Denis Leary: Rakovinu nevyléčíš


Americký herec a spisovatel Denis Leary v roce 1992 vydal knihu Rakovinu nevyléčíš, česky vyšla v nakladatelství Dokořán v roce 2004. Je to vlastně scénář k jeho standup výstupům. Dělá si legraci z vegetariánů, kouření, drog a politické korektnosti.

O boji proti kouření cigaret.

Jako by problém spočíval v tom, že jsme si toho nápisu [varovného, na krabičkách cigaret] nevšimli. Jestli si prosadí svou, už vidim, jak kuřáci po celým světě hned budou říkat: "Hej, Bille, pojď na cigáro - (všimne si varovnýho nápisu na krabičce) - Sakra! Počkej! Panebože! Cigára jsou prej škodlivý! Doprdele! Já myslel, že jsou prospěšný! Myslel jsem, že obsahujou vitamín C a plno vlákniny." Není von blbej? Nezáleží na tom, jak velký je varování. Klidně by mohly existovat cigarety, který by se jmenovaly VAROVÁNÍ. Nebo cigarety s názvem NÁDORY v krabičce s lebkou a zkříženejma hnátama. Kuřáci by na ně stáli frontu až na roh. "Nemůžu se dočkat, až si je koupím," říkali by, "vsadím se, že čovek dostane nádor, jakmile si zapálí." Nezáleží na tom, jak velký je na cigaretách varování ani jak jsou drahý. (s. 23)

Ke kampani proti řízení pod vlivem alkoholu:

Chtěj po nás, aby nikdo neřídil opilej. To lze samozřejmě jenom uvítat. Úplně to ale zpackali. S jakou kampaní na nás přišla vláda? Až půjdete chlastat, jeden z vás ať nepije. To je ještě povedenější než "Řekni ne drogám". "Netvrdíme, že nesmíš pít... vlastně tvrdíme, ale zato tví kámoši můžou!!! A ty je budeš rozvážet." (s. 56)

Hm, to je tak vše. Hodně pasáží se opakuje a poměrně nudí. Pokud si chcete přečíst něco politicky nekorektního a máte rádi černý humor doporučuji jeho druhou knihu Proč jsme takoví sráči.

Obálka převzata z nakladatelství Dokořán.

Žádné komentáře:

Okomentovat